Warm en dichtbij.

 
 Blog april 2017
 
 Tekst:
 Margreet Mook

_____________________________________Bitches en sukkels op de werkvloer; wie kent ze niet?

Je kent ze vast wel in je werk: ‘dat mens moet zich altijd bewijzen; die bitch’ of ‘die áárdige collega, maar wel een beetje een sukkel’. We delen mensen in hokjes in en vormen onze mening al snel. Wat zit daar nou achter?

Op 8 maart, internationale vrouwendag, was ik bij een lezing van professor Derks over man/vrouw-stereotypes op de werkvloer. Vrouwen in Nederland verdienen namelijk nog altijd zo’n 17% minder dan mannen voor hetzelfde werk. Ook het aantal vrouwen aan de top blijft onder de 10%.

Hoe komt dat toch? Zijn vrouwen minder ambitieus, minder goed in onderhandelen, aardiger maar minder daadkrachtig dan mannen? Vrouwen die op weg naar de top zijn, zijn juist ambitieus en daadkrachtig. Ze worden dan vaak als ‘bitch’ gezien door mannen én vrouwen: ze zijn niet aardig genoeg. De ambitieuze vrouw wordt dus afgerekend op afwijkend gedrag.

Maar hebben alleen vrouwen hier last van? Als mannen in een ‘vrouwelijk’ beroep werken, hebben zij er ook last van. De sociale vaardigheden van een man worden dan niet zo hoog ingeschat als die van vrouwen. Ze worden gezien als 'aardige sukkel'. En dat beperkt hun kansen ook. Tenzij ze zich als ‘man’ in het vrouwenberoep gaan gedragen en dus leidinggevende worden.

We doen het dus allemaal: anderen afrekenen op afwijkend gedrag. Om iets te bereiken wat de andere groep vooral heeft, moet je je aanpassen aan de andere groep. Maar de kans is groot dat je dat niet in dank wordt afgenomen.

Wat is dan de oplossing? Op 8 maart kwamen we daar niet zomaar uit. De een pleitte voor het ingrijpen op de ‘plaats delict’, de werkvloer dus. De ander vond dat dat niet opschoot, en pleitte voor de intensive care behandeling: quota bij ondervertegenwoordiging.

Met deze blog hoop ik dat we ons allemaal weer wat meer bewust worden van onze reacties op de ander.