Warm en dichtbij.

 
 Blog oktober 2017

 
 Tekst:
 Angelique Kansouh

_______________________________________

 

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.

Een mooie oktober ochtend. Ik droom weg bij een schakering van paars-okerrood gekleurde luchten. Een nieuwe kantoordag breekt aan.

Koffie. Mmmm. Precies de juiste warmte, precies de juiste smaak. Sensoren registreren mijn voorkeuren en delen dit met mijn koffieapparaat. Andere sensoren zorgen er ondertussen voor dat mijn zelfrijdende auto gereed staat. Fileloos zoef ik naar het NCF-kantoor. Op mijn autoscreen zie ik dat Guusje Verhaar, een NCF-lid, online is. Mijn half opgedronken koffie zet ik nonchalant terug. Te nonchalant. De mok met vloeistof vindt mijn iPhone. F…

F…Fraai … om te zien hoe nanodeeltjes ervoor zorgen dat mijn mobiel zelf de beschadigde circuits herstelt. Niks geen iPhone-dokters. Niks geen cortisolverhoging. Overigens, door mijn inslikbare sensor kan ik zelf mijn vitale functies en processen in mijn lichaam checken. Toch een te hoog cortisolgehalte? Dan zorgt een draagbaar armbandje ervoor dat mijn hersenen worden gestimuleerd en ik mij weer ontspan. Vervolgens zorgt een prikkel naar mijn frontale cortex ervoor dat mijn energielevel en concentratie worden opgekrikt, zodat de werkdag kan beginnen.

Sciencefiction? Verbeelding?
Welnee. Nieuwe technologieën gaan onze wereld, ons leven en ons werk in de toekomst veranderen. Rode draad in onze geschiedenis is dat bepaalde zaken verdwijnen en andere verschijnen. Ook in het werk.

De ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en nanotechnologie gaan snel. Robotisering is niks nieuws en kunstmatige intelligentie is in opmars. Ook ons brein blijkt programmeerbaar. Zo stelt neurotechnologie ons in staat machines te besturen met onze gedachten.

De oude Grieken zeiden het al: 'Ken uzelf!' Maar kennen we onszelf wel. En als we onszelf niet goed kennen, hoe kunnen we dan onze machines kennen? Het zal een kwestie van tijd zijn en robots overtreffen wat de mens kan, en zijn ook menselijke gevoelens toegankelijk voor de wetenschap. Maar is onze menselijke manier van denken dan niet uniek? En hoe zit het met menselijke authenticiteit? Iets waar oud-burgemeester Eberhard van der Laan zich zo geliefd mee heeft gemaakt.

Stel je voor: zijn de robots straks onze nakomelingen en bevolken zij de werkvloer?


Angelique

Noot:
In de zomervakantie heb ik mij laten onderdompelen in de wereld van 'The Mind of the Universe', een VPRO-serie van natuurkundig Robbert Dijkgraaf waarin hij laat zien dat wij (de mens) hard bezig zijn alle aspecten van onze aarde, ons leven en het universum te doorgronden. Nieuwsgierig? Klik hier.